Kleuren van textiel
Gangbaar is er het gebruik van zware metalen, hormoonverstorend...?
Vanaf 2010 is het verplicht een waarschuwing te vermeldenop producten met één of meer azo-kleurstoffen binnen de Europese Unie.
Het geen niet wil zeggen dat kleuren van kleding nu niet meer schadelijk zou zijn voor mens en milieu. Kleurstoffen in kleding is een van de meest schadelijke onderdelen in het kledingproductieproces . De gebruikte pigmentenbevatten vaak zeer zware metalenenzwaar synthetisch en gifstoffen.
Kunstmatige kleurstoffenzijn synthetische kleurstoffen op basis van coaltar (koolteer). Het bevat veel giftige stoffen zoals phenol, creosol en benzeen.
Het dragen of gebruiken van producten die deze kleurstoffen bevatten, zouden kunnen bijdragen tot volgende symptomen, astma aanvallen, vermoeidheid, zenuwachtigheid, hoofdpijn, misselijkheid, concentratiegebrek en op lange termijnkanker.
Soms worden deze producten weergegeven onder namen als FD, FDC of FD&C colour. Ze bevatten zware metaalzouten die toxinen aan de huid afgeven, waardoor ze irritatie en overgevoeligheid kunnen veroorzaken. Absorptie van bepaalde kleuren kan een gebrek aan zuurstof in het lichaam veroorzaken.
Daar komt nog bij dat de textielindustriejaarlijks miljarden liters water gebruikt bij het kleuren van textiel. Gemiddeld is 100 tot 150 liter water nodig om één kg textiel te verwerken. Veel van het water raakt vervuild en komt terecht in het milieu.
Uit studies met proefdieren bleek dat bijna al deze kleurstoffen irriterend zijn, andere zelfs kankerverwekkend.
Voorlopig zijn er nog geen duidelijke richtlijnen voor het gebruikvan deze stoffen.
Deze kleurstoffen worden o.a. toegepast in decoratieve cosmetica en haarkleurings-producten enshampoo, bubbelbad, etc. Vermijd daarom dit soort felgekleurde producten. Koopcosmetica met uitsluitend natuurlijke kleurstoffen (Dr Hauschka, Sante, Lavera).
Via onze poriën dringen de zware metalen en synthetische gifstoffrn ons lichaam binnendringen. Niet echt een lekkere gedachte. Al helemaal niet als het over baby’s gaat!
Er zijn firma die kleurstoffen ontwikkeld hebben die niet toxisch zijn en volledig biologisch afbreekbaar. 100% veilig voor mens en goed voor het milieu.
In 2007 werd in Zweden een interessant onderzoek verricht.
Men heeft 20 badhanddoeken onderzocht op chemicaliën en giftige substanties. De resultaten zijn schokkend. Uit het onderzoek komt naar voren dat alle badhanddoeken, nonylphenol ethoxylate bevatten. Bij sommige handdoeken zelfs in extreem hoge mate. Nonylphenol ethoxylate valt uiteen in nonylphenol, een stof die zeer moeilijk af te breken is en achterblijft in dieren en planten. Deze substantie is voor verschillende organen hoog toxisch en kent een hormoonverstorende werking. Onbegrijpelijk dat er nog steeds op grote schaal van dit soort schadelijk textiel wordt gefabriceerd. In ieder geval krijgt het mooi plaatje van het kind ingerold in een badhanddoek ineens een heel andere, en helaas vieze bijsmaak. Wel zijn veel textielkleurstoffen verdacht voor contactallergie, sommige azo-kleurstoffen en dan met name tartrazine.
De kleuren in onze kleding dragen een GOTS- of IVN- certificaat.