Bamboe
Bamboe groeit snel en heeft geen pesticide of kunstmest nodig tijdens de groeiperiode.
Bamboe is als grondstof een goede optie: het groeit snel en heeft weinig water nodig. Het is een plant die woekert en daarom is geen pesticide of kunstmest nodig tijdens zijn groeiperiode. Tijdens zijn groei neemt hij broeikasgassen op en voorkomt zo erosie. Het is net als katoen, hennep, linnen en tencel, een hernieuwbare grondstof. En is bovendien biologisch afbreekbaar.
Bij de niet biologische bamboe laat het productie-proces echter te wensen over. Bamboevezels zijn erg kort, en worden niet op natuurlijke manier tot garen gesponnen. Dat zou te duur zijn. Bamboe wordt dus chemisch gesmolten, op eenzelfde manier als dat er van houtpulp viscose wordt gemaakt. De cellulose van de bamboeplant wordt in een oplosmiddel gelegd en de pulp wordt mechanisch gesponnen tot draden. Het productie-proces om van bamboe garen te maken is dus helemaal niet zo milieuvriendelijk. Er worden veel zware chemische oplosmiddelen gebruikt bij het smelten en die kunnen grotendeels niet hergebruikt worden. Gelukkig vindt er veel onderzoek plaats om dit proces te verbeteren.
Het maken van een Bio-bamboe zou mogelijk zijn maar dat blijft voorlopig nog niet mogelijk.
De boeren die bamboe verbouwen, investeren niet in een bio-label omdat zij er het nut niet van inzien. Hun product word zonder pesticiden verwerkt.
Het is pas bij het verwerken van Bamboe dat het proces onduidelijk word.