Belang van warmte in de ontwikkeling
De huid is ons grootste orgaan, regelt onze lichaamstemperatuur, neemt zuurstof op en voert afvalstoffen af. Kleding kan hierin een ondersteunende rol spelen. Het is dus van belang de juiste stoffen te kiezen.
Bij de geboorte worden de bloedlichaampjes uit het embryonale bloed afgebroken. De afbraakproducten worden via de spijsvertering afgevoerd, voornamelijk via de lever. Hiervoor heeft de baby zeer veel warmte nodig, zo niet maakt hij kans op geelzucht.
Een jong kind kan zijn lichaamswarmte moeilijk produceren en/of regelen. Dit moet aangeleerd worden.
Het kind verliest warmte aan de handen, voeten, hoofd.
Als het zich niet moet concentreren op zijn lichaamstemperatuur, kan het zich richten op andere zaken: groeien, spelen, leren, rondkijken.
De huid fungeert als warmteregulator: het teveel aan warmte wordt afgevoerd (zweten), maar moet ook kunnen circuleren. Indien de warmte niet wordt afgevoerd, ontstaat er een plakkerig gevoel. Bij een te grote circulatie koelt het lichaam te veel af.
De huid moet ook kunnen ademen en zuurstof geven aan het onderliggend weefsel: dat is zeer belangrijk voor de gezondheid van de mens. Nefast hierbij zijn insecticiden in wol en bacteriën in katoen.
De huid moet ook gif en afvalstoffen kunnen uitscheiden. Vergelijk het met een derde nier. Textiel kan daar een belangrijke rol in spelen.
Steeds meer mensen kampen met een gevoelige huid en reageren op synthetische materialen of op de behandeling van stoffen uit de conventionele handel. Dit kan leiden tot irritatie van de huid. De menselijke huid wordt dag en nacht voor ca. 90% bedekt door textiel. Het is dus belangrijk de juiste stoffen te kiezen die de juiste warmte en vochtopname regelen en een weldadig effect op de huid hebben.